Ankara'da yaşayan ve 30 yılı aşkın süredir ebru sanatıyla ilgilenen emekli Turizm Bakanlığı personeli Adalet Özdürük, Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği Kültür Yolu Festivali'nde izlediği Tokatlı baskı sanatçısından derinden etkilendi. Bu deneyim, onu bu geleneksel sanatı yerinde öğrenmeye yöneltti.
Özdürük, Tokat Belediyesi tarafından açılan BELMEK kurslarına katılarak Tokat'a geldi. Sanatçı, "Otuz yıldan beri ebru sanatıyla ilgileniyorum. Festivalde izlediğim baskı sanatı beni çok etkiledi. Bu sanatı gerçekten öğrenmem gerektiğini düşündüm ve Tokat'a gelmeye karar verdim" dedi.
Tokat'ın köklü el sanatları mirasının önemli bir parçası olan Tokat baskı sanatıyla BELMEK kurs merkezinde tanışan Özdürük, kalıpları, boyaları ve teknikleri öğreniyor. "Tokat'ta çok güzel karşılandık. Bu sanat gerçekten çok hoşuma gitti ve devam etmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Özdürük, Tokat'ta edindiği bilgi ve tecrübeleri Ankara'da da uygulamayı planlıyor. BELMEK kurslarının, özellikle ev hanımları için hem üretim hem de kültürel değerleri yaşatma açısından büyük bir imkân olduğunu vurguladı. Bu fırsatı sunan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'na teşekkür etti.
Belediye Başkanı Yazıcıoğlu'nun öncülüğündeki BELMEK kursları, geleneksel el sanatlarını yaşatırken aynı zamanda kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını destekliyor. Kurslar, Tokat baskı sanatı gibi kentin kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında kritik bir rol oynuyor.