https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


SAĞLIKTA KAYSERİ´DE NELER OLUYOR?

Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Benli bir basın toplantısı düzenleyerek göreve geldiği günden bu yana ilimizde yaptıklarını anlattı.


           Ana başlıklar halinde incelendiğinde, ilimizde sağlık anlamında son zamanlarda yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için çalışmalar yaptığını ifade etti.  İl Müdürü Benli´nin verdiği bilgileri değerlendirirken sadece bir konuda muallak bir konumda kaldığını gördüm. O da Bölge Hastanesi inşaatının ne zaman biteceği yolundaki soruydu.  İlimiz sağlık anlamında birçok konuda ülke genelinde ilk 5 sıra içinde yer alıyormuş. İl Müdürü Benli özellikle hastanelerin acillerinde hastalara bakımın zamanla olarak bu ilk 5 içerisinde olduğunu belirtmesi beni şaşırttı. Çünkü sadece Devlet Hastanesi olarak değil özel hastanelerin de acillerindeki hasta sayılarına baktığınızda bir hayli yığılmalarla karşı karşıya kalındığına bizzat şahit olmuş bir hemşerinizim. Neyse konuya dönelim, hastanelerde çalışan taşeronlardan tutun da yatak kapasiteleri ve Beyazşehir Bölgesi´nde yapılacak olan 300 yatak kapasiteli hastanenin yerine kadar birçok konuda açıklamalar oldu. 1800 civarı taşeron çalışanın kadroya geçeceğini ve taşınacak olan yeni yerde onların farklı birimlerde çalıştırılacağını belirten İl Müdürü Benli ayrıca vatandaştan da bir istekte bulundu. Hastanelere gitme konusunda sıkıntı olmadığını ama hasta olan kişilerin öncelik olarak Aile Hekimliği müessesini kullanmasının hastanelerdeki yığılmaları önlediği gibi, Aile Hekimleri´nin bilgilerinden paylaşımla çarelerin daha hızlı bir şekilde olabileceğinden söz etti.

          Sağlıkla ilgili tüm konular konuşuldu ama benim hala kafamdaki soru cevabını bulamadı. Umarım bu konuda daha sonra bilgi aldığım isimler çözüm konusunda net girişimlerde bulunurlar. Peki, kafamızdaki soru nedir? Biliyorsunuz ki hastaneler (ki özel veya devlete ait olan) yoğun bakım konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Eğer ki bir hastanız var da yoğun bakım gerekiyorsa inanın özel hastanelerde yoğun bakım yatağı bulamayabiliyorsunuz. Adı üstünde, öyle yoğun oluyor ki ya hastanızı bekletmek zorunda kalıyorsunuz ya da araya girenler sayesinde rica minnet yer bulabiliyorsunuz. Bu durum Kayseri´de son zamanlarda oldukça sık yaşanmaya başladı. Zaten hastanelerde yatak kapasitesi pek iyi değil, bir de ?yoğun bakımı nerden çıkartıyorsun´ diyenleriniz olabilir ama bu konu bence hepsinden önemli. Mevcuttaki tüm hastanelerin kapasitelerini bir elde toplamayı planlayan İl Müdürlüğü umarım bu konuya daha titiz davranır.

Sağlık konusunda İl Müdürü Benli, Kayseri´nin lojistik üs olacağından bahsediyor. Ankara´daki lojistik üssün Kayseri´ye taşınması için girişimler olduğunu söylese de, bu durumun uygulamaya geçmesine Ankara, kısa zamanda buna sıcak bakar mı, bilemiyorum. 

           Bu arada bir de AMATEM konusu var. Yatak kapasitesi sınırlı olan bir yer. Bu konu hakkında da aslında İl Müdürü Benli topu Büyükşehir Belediyesi´ne atıyor dersek yanlış olmaz. Çünkü bazı şehirlerde bu gibi yerlerin belediyeler tarafından hizmet verdiğine dikkat çekti ve Büyükşehir ile bu konuda da bir çalışmayı ilerleyen günlerde yapabileceklerinin sinyalini vermiş oldu. Yani kısacası İl Müdürü Benli sağlık alanında Kayseri´de ne yapmak istediklerini de bizlerle paylaşmış oldu. Umarım başarılı işler çıkartırlar ve vatandaşın sıkıntı yaşamaması için uğraş verirler?