https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Mustafa GÜRBÜZ


NE OLACAK BU SPOR YASASIYLA GELEN VERGİ İADE DURUMU?

Ülkemizde uzun süredir üzerinde konuşulan ve son günlerde özelikle futbol kulüplerinin ısrarıyla bir kanun onaylandı.


Ülkemizde uzun süredir üzerinde konuşulan ve son günlerde özelikle futbol kulüplerinin ısrarıyla bir kanun onaylandı. Futbolun öncü isimleri yüksek fiyatlarla yaptıkları transferler ve dolayısıyla da ortaya çıkan vergi yükü altında ezildiklerini bu nedenle de kulüplerin gerek vergi gerekse de sigorta yönünden altından kalkılmayan derecede borç yükünün arttığını belirttiler ve siyasilerin bu duruma bir çözüm bulmasını istediler. Siyasiler de bu durumu değerlendirdi ve kesilen vergi dilimlerini geri iade etmeyi kabul etti. Ancak bunu da bir şarta bağladı. Şart ise yasada şöyle belirtildi: ?Türk sporu ve amatör spor kulüpleri desteklenecek; sporculara ödenen ücretlerden kesilen gelir vergisi tutarlarının tamamı, ödemeyi yapan kulüp ve şirketlere iade edilecek. Bu tutarlar; amatör sporcuların, bunların çalıştırıcılarının ve diğer spor elemanlarının ücretlerinde kullanılacak.?

İşte bu kanunda futbol kulüpleri, amatör sporcular için kolları sıvayacaklar anlamı çıkıyor. Gelelim bu konunun ilimiz yönüne. Bildiğiniz gibi Kayserispor´da bu yasadan büyük yarar sağlayacaktır. Özellikle bu sezon yapılan 15 milyon Avro gibi bir bedelin vergi dönüşümünü düşünürsek çok ciddi bir miktar ortaya çıkıyor. Yaklaşık 2 milyon Avro gibi bedelin (ki bu hesaplama yaklaşık değerler olarak alındı) amatör spora harcanması ilimiz açısından da çok önemlidir. Biz her ne kadar AGÜ Spor´dan bahsederken amatör bir yapı desek de (bazılarımız bu branşın profesyonel olduğunu belirtiyor) birçok kulüp veya ferdi sporcu, Kayserispor çatısı altında başarılı olmak için çabalayacaktır. Hiç olmazsa gelir konusunda Kayserispor bir sıkıntı yaşamayacaktır. Hatta fazlasıyla bu gelirleri farklı branşlara yayarak spor çeşitliliği sunacaktır.

Hiç olmazsa basketbol konusunda da isim değişikliği ile AGÜ ve kurulacak olan diğer branş sporları bu olaydan faydalanabilir diye düşünüyorum. Tabi bu söylemlerim çıkan yasanın çıplak haldeki yorumudur.

Bir de bu kanunla birlikte başka bir kanun daha var. ?Kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kampı inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetlerden vergi alınmayacak? sözü bize ne çağrışımda bulunuyor? Bakınız Kayserispor´un tesislerinin mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi´ne ait. Üzerine yapılacak olan tesisler ki, bunlar gençlik merkezleri veya kamp merkezleri olarak da ifade edilir, hiçbir yerden izin alınmaksızın inşaatlar yapılır. Yani kısacası spor tesisleri konusunda da yapım için girişimde bulunacak olan sponsorlar vergiden muaf olabilirler. Bunu da değerlendirmek gerekir?