https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


Kayseri’de ‘büyükşehir adayları’ hangi projeleri yapacaklar?

Kayseri’de ‘büyükşehir adayları’ hangi projeleri yapacaklar?


Siyasetin ateşi her geçen gün harlanmaya devam ediyor. Özellikle adayların ortaya çıkmasından sonra şehir ile alakalı yapılacak olan projeler de tek tek sıralanmaya çalışılıyor. Kimileri için hayal olan projeler kimileri için ise gelecekte hayata geçeceği ifade ediliyor. Söz buradan açılmışken aslında burada Büyükşehir için aday olan isimlerin yaptıkları açıklamalara ve buradan da birazcık sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalara bakmak gerekiyor. Büyükşehir için mevcut Başkan Memduh Büyükkılıç’ın adaylığı açıklandı. Ardından İYİ Parti’de uzun yıllar Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği yapan Kazım Yücel aday olarak açıklandı. Sonrasında ise İttifak yapacak denen Saadet Partisi milletvekili Mahmut Arıkan’ın aday olarak gösterdi. Baktılar ki cephede hâlâ açık var. Yeniden Refah Partisi de ‘Abdullah Özkırışçı adayımız’ dedi. Yani anlayacağınız çok oy aldığı ifade edilen partilerden sadece CHP adayını hafa sonuna bıraktığını açıklayarak bu konuda hala bir belirsizliği oynamış oldu. Buraya kadar her şey normal. Artık buradan sonrasına bir göz atmak gerekir. Her ne olursa olsun her adayın da geçmişinde yaptıkları mutlaka önüne gelecektir. Seçmen bu mutlaka bir yerde yapılanlar ve yapılmayanlar diye seçim gezilerinde sorularını soracaklar ve buna göre de başkan adayları cevaplarını verecektir. 

Bu adaylar için de en şanslısı kim diye sorsanız ilk isim olarak Memduh Büyükkılıç’ı gösteririm. Bu konuda siyasi olarak bir eğilimden yana söylemde bulunmuyorum. Öncelikle yapılanlar diye söylediğimi hatırlatmak isterim. Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz bu sizim tercihiniz ama Büyükkılıç Büyükşehir’de olmadan önce Melikgazi’de uzun yıllar tecrübeli bir isim olarak görev yaptı. Yabana atmamak gerekir. Melikgazi’nin nüfusu 500 binden fazla. Burada yaptığı çalışmalarda oy oranında hep artış gösteren bir isim oldu. Aynı durumu belki de ilk deneyimi olarak Büyükşehir’de sağlamaya çalıştı ama ilk dönemin verdiği tabi ki bir tutukluk da olacaktı. Hatırlayınız Memduh Başkan ilk göreve geldiği günlerde belediyenin borcu yüzünden görevden affını isteyecek diye o günlerde çok söylemler olmuştu. Ama sonuç ortada. 5 yıl boyunca görevini yapan Büyükkılıç sadece merkezde değil ilçelere de devasa yatırımlara imza atmış oldu. Sadece son 3 yılın verdiği pandemi ve deprem nedeniyle bazı eksikler olmadı dersem yanlış olur. Bu konuda da dile getirilen Kartal Kavşağı gibi bazı alt geçitler içinde sanırım projeler açıklamış ki bakalım göreceğiz. Diğer yandan Memduh Büyükkılıç’ın en yakın takipçisi olarak ifade edilen İYİ Parti adayı Kazım Yücel. Kazım Yücel’i uzun zamandır tanırım. Siyaset dışında çarşıda sokakta karşılaştığımda sohbet etmekten keyif aldığım bir büyüğümdür. Ancak seçim denilince onun da projelerini görmek ve buna göre yorum yapmak isterim. Mesela Kartal Kavşağı konusunda kendisi başka bir söylemde bulunsa da Memduh Başkan bu konuda iddialı söylemde bulunuyor. Kazım Yücel de, mevcut başkanın bu projeyi yapmayacağından söz ediyor. ‘Acaba projenin hayata geçmemesi konusunda bilinen bir şey mi var ki, böyle söyledi’ diye de düşünmedim dersem yalan olur. İlerleyen günlerde bu konuya da açıklık getirilir. Öte yandan diğer adaylara bakmak gerekir. Onların da bu seçimde çok çalışacaklarını düşünüyorum. İşin bir diğer tarafında ‘kim ne yapacak’ sorusundan daha çok ‘ben ne yapacağım’ özeline bakmak gerekir. Adayların projelerini görmedim ama ben birkaç düşüncemi burada sizlerle paylaşmak isterim. Söyleyeceklerim de tüm adaylar için geçerlidir. Kimin kimi geride bırakacağından daha çok, ‘Kayseri neler kazanabilir’ olayına odaklanmak gerekiyor. 

Projeler çok önemlidir. Her aday mutlaka ortaya birçok proje çıkartacaktır. Kimisi alt geçitlere, kimisi ise üst geçitlere ve kentsel dönüşümlere ağırlık verecektir. Belediye başkanlığı tıpkı bir ticarethane işletmek gibidir. Harcayacağınız para için de kaynak oluşturmanız gerekir. Burada kazancınız yoksa neyle bu işleri yapacaksınız diye sorarlar. Bu soruya kimler cevap verir bilmem ama hazırlık bu konuda şart. Belediyeler sadece İller Bankası’ndan gelen para ile yönetilmiyor. Bu sadece maaşlar için desem yanlış olmaz. Yapılacak yatırımlar için kaynak gerekir. Arazi üretip satmak da artık yeterli olmuyor. Basiretli bir tüccar gibi gelir-gider dengesi gözetilmeli ve yeni kaynaklara yöneliş olmalı. Bu konuda aslında Memduh Başkan son zamanlarında bazı yatırımlara dikkat çekti. Benim de uzun zamandır üzerinde durduğum bu kaynak uzun soluklu bir kazanımdır. 

Bakınız KASKİ gibi önemli bir kurum var. Burada maaşların dışında bir de suyun yer altından çıkması ve depolardan başka depolara aktarımı için motorlar elektrik tüketiyor. Son günlerin en pahalı emtiası ne yazık ki enerji. Burada enerjiye harcanan paralar var. Bence ilk iş bu enerjinin kendisini amorti etmesidir. Böylece ‘Allah’ın suyunu para ile satıyorlar’ ifadesinden kurtulmuş olunur. 

Diğer yandan bu enerji sadece su için gerekmiyor. Yanı sıra ulaşımın da ana harcama kaynağı hele hele tramvay gibi ulaşım araçları elektrikle çalışıyor ki bu konuda da ciddi yatırımlar enerji maliyetlerini dolayısıyla ulaşım ücretlerini aşağıya çeker. 

Sadece bu da değil aynı zamanda yolların aydınlatılmasından tutun da parkların ve önemli yerlerin aydınlatılmasına kadar her yerde enerjiye ihtiyaç var. Bu yüzden bence bu dönem adayların enerji yükünü ortadan kaldıracak yatırımlar için projelerini ortaya koymaları gerekir. Diğer yatırımlar için zaten normalde ortaya çıkan kaynaklar yeterli olacaktır. Şimdilik sözü fazla uzatmayalım ilk proje enerji demiş olalım…