https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dr.Metin Ekici


KALP KRİZİ NEDİR

Kalp krizi, kalbe kan taşıyan damarlardan bir veya bir kaçının daralması veya tıkanması sonucu kalbin görevlerini yapamaması durumudur.


Kalp krizi, kalbe kan taşıyan damarlardan bir veya bir kaçının daralması veya tıkanması sonucu kalbin görevlerini yapamaması durumudur.

Damar tıkandığında kalp görevini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaz ve kalbin çalışması aksar.

Damar tıkanıklığı genellikle damarlarda biriken ve zaman içinde damarı tıkayan plaklar nedeniyle meydana gelir.

Tıkanan damarın kanlandıramadığı kalp kası ölmeye ve kas dokusunun yerini ölü doku almaya başlar. Kalp krizi dünyada tüm diğer hastalıklardan daha fazla can almaktadır. Her yıl 17 milyon insan kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Kalp Krizinin Belirtileri:

Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Ağrı yanma ve baskı tarzındadır ve genelde bir kaç dakikadan fazla sürer. Ağrı bazen boyna, çeneye ve sol kola yayılır. Kalbin alt tarafının damarları etkilenen hastalar ağrıyı mide ağrısı şeklinde hissedebilir. Göğüs ağrısına baş dönmesi, terleme, mide bulantısı, kaygı ve sinirlilik eşlik edebilir, nefes darlığı oluşabilir. Şeker hastaları, yaşlı hastalar, felçli hastalar kalp krizinin bu belirtilerini hissedemeyebilir. Bu belirtileri olan kişiler zaman kaybetmeden 112 acili aramalı ve bir hastaneye gitmelidir. Eğer kişi eski bir kalp hastası ise yine ilaçlarını alarak hastaneye yetişmelidir.

Kimler Risk Altında?

Sigara kullanan, yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü, yüksek kan şekeri olan, aşırı kilolu, sağlıksız beslenen, fiziksel aktivitesi az olan stresli kişiler, alkol kullanan, ailesinde kalp damar hastalığı olan ve ileri yaş grubu kişiler risk altındadır.

Kalp Krizinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı:

Düzenli beslenme, düzenli egzersiz, kilo verme, sigara ve alkolü bırakma, stresten uzak durma, tansiyon şeker ve kolesterol ilaçlarını düzenli kullanarak bu hastalıkları kontrol altında olan kişilerin kalp krizi riski azalır.