https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dr.Metin Ekici


İBS( İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU) NEDİR

Bu hastalığın diğer isimleri: hassas bağırsak ve kolittir.


Bu hastalığın diğer isimleri: hassas bağırsak ve kolittir. İBS, karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığı değişiklikleriyle seyreden bir hastalıktır. Bağırsak alışkanlığı değişiklikleri bazı hastalarda kabızlık bazısında ishal bazısında da kabızlık/ishal şeklinde olabilir. Bu şikâyetleri olan hastalarda yapılan tetkikler sonucunda organik bir bozukluğa rastlanmaması İBS´yi düşündürür. İBS diğer ciddi hastalıklara (kanser gibi) dönüşmez ancak kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen hekime başvurmadan bunu bir yaşam biçimi olarak kabul edenlerin sayısı oldukça fazladır. İBS tüm toplumlarda ve her iki cinste de görülür. Ortalama toplumda görülme sıklığı %10´dur. Rahatsızlık genelde 45 yaşından önce görülmeye başlar. İBS´nin nedeni tam olarak belirlenememiştir. Psikolojik, fizyolojik ve beslenme şeklinden kaynaklanan nedenlere bağlı olabileceği düşünülmüştür.  Hastaların şikâyetlerini, lifsiz gıdalarla beslenme, stres, sigara, alkol, adet dönemi, öğün atlama ve birden çok fazla yemek yeme, ilaçlar, antibiyotikler, mevsimsel değişiklikler ve soğuk hava artırabilir.

İBS BELİRTİLERİ:

1) Karın ağrısı: Yemeklerden sonra ve sabah saatlerinde daha fazla hissedilir. Gaz çıkarma ve tuvalete çıkma ile rahatlama hissedilir.

2) Şişkinlik: Hastalarda gaz bağırsaktan çıkamadığı için rahatsızlık verir. Karın bölgesinde sıkışıklık hissi ve gurultu ile seyreder.

3) Bağırsak alışkanlığında değişiklik: Dışkı küçük, katı, sümüksü ve keçi pisliği gibi çıkar. Bazen de kıvamsız ishal şeklinde olur. Sık dışkılama isteği ve dışkıyı tam boşaltamama olabilir.

İBS TEDAVİSİ:

İBS´yi tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Tedavi belirtilerin azaltılmasına yönelik olabilir. Kişiler özellikle yedikleri besinlere dikkat etmelidir. En önemli tetikleyicilerden biri olan stres ile başa çıkmaya çalışmakta fayda sağlayacaktır. Hasta sık sık ama az yemeli, düzenli yemek yemeli, bol ılık su içmeli, bitki çaylarını tercih edebilir,  gaz yapan nohut, fasulye gibi yiyeceklerden uzak durmalı, egzersiz yapmalı, sigara ve alkolden uzak durmalı, kafein içeren içeceklerden uzak durmalı, ağır, şekerli, çok yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı, soğuk havadan ve soğuk içeceklerden uzak durmalı.