https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

EDİTÖRÜN KÖŞESİ


BÜYÜKŞEHİR´DE, ÇELİK´LE GEÇEN 3 YIL!

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik göreve geldiği günden buyana yaptıklarını bir basın toplantısıyla Kayseri´yle paylaştı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik göreve geldiği günden buyana yaptıklarını bir basın toplantısıyla Kayseri´yle paylaştı. Televizyon kanallarının naklen yayınladığı basın toplantısında Başkan Çelik 3 yıllık zaman içerisinde neler yaptıklarını anlatırken ortaya koydukları çalışmaların başlangıcında hep planlamanın önemine vurgu yaptı. Vizyon olarak kabul ettiklerini belirttiği ?Planlı Gelişim, Estetik Dönüşüm ve Fonksiyonel Değişim´ ibaresinin sık sık altını çizerek şehir içerisindeki projelerde bu konu başlıklarını uyguladıklarını söyledi. Başkan Çelik ayrıca göreve geldiğinde bazı projelerin tamamlanmasını dahi yaptıklarını ve ?Devlette Devamlılık Esastır´ sözü gereği diğer projelerinde ihalelerini yaptıklarını bunlarla beraber 3 yıl içinde yapılan çalışmaların bir rekor olduğunu konuşmasının büyük bölümünde dile getirdi.

Gördüğüm kadarıyla Başkan Çelik yaptığı işleri çok kısa bir zaman zarfında anlatarak bir durum değerlendirmesi yaptı. Hâlbuki o kadar çok anlatılacak konu vardı ki ben bile şimdi bunların neresinden başlasam diye düşünüyorum. Ülkemizde birçok bakanlığın yapması gereken işlerin dahi büyük bölümünde Kayseri halkına yardımcı olmak için yoğun mücadele veren Büyükşehir Belediyesi sadece bununla kalmıyor ayrıca sosyal hayatın da her bölgede aynı oranda gelişmesi için mücadele ediyor. Bakınız Başkan Mustafa Çelik´in anlattığı bazı başlıkları sizlerle paylaşayım.

Ulaşım Master Planları; Bu planların hepsini bir çırpıda anlatayım desem en azından sadece isimleri belirtsem sadece 20 dakika bu isimleri saymakla geçer. Abartmıyorum gerçekten şehrin kalabalığı ve özellikle de vatandaşın daha rahat ulaşım sağlayabilmesi için hemen hemen her yerden açılması planlanan veya yolu yapılan yerleri gördüm. Organize´den tutun da Mimarsinan OSB´ye kadar olan ara yollar, tramvay hatları (ki bu hatların kimileri yer altı projesi, kimileri de yeni hatlar), yeni araçların alımı, 656 km asfalt yol yapımı, katlı kavşaklar, kaldırımlar, bulvar genişliğinde yollar vb? yani kısacası toplantıda sıkıştırılmış bir şekilde anlatılan konulardan sadece bir tanesi.

Başkan Çelik çalışmalar için de önemli bir payın KASKİ tarafından kullanıldığını belirtti. KASKİ ilimizde içme suyu ulaşmayan bir hane bırakmamış gibi görünüyor. Anlatılanlara göre sadece içme suyu değil ayrıca kanalizasyon konusunda da büyük bir çalışma yapılıyor. Bütünşehir Yasası´ndan sonra tüm ilçelere hatta mahallelere kadar uzanan hizmet ağında en önemli bütçe KASKİ tarafından kullanılıyor. Yaklaşık 655 Milyon TL. KASKİ sayesinde yapılan çalışmalar anlatılırken de diğer şehirlerle kıyaslama yapan Başkan Çelik, ? Hiçbir şehir bu oranların yanına yaklaşamaz´ diyerek de ne kadar yüksek bütçeli ve bir o kadar da hızlı işlemler yaptıklarını anlattı. Düşünebiliyor musunuz 1912 km içme suyu, 1600 km kanalizasyon hattı 3 yılda KASKİ´nin yaptığı çalışmadır.

Yollar, kanallar, hatlar derken ağzımızdan bir çırpıda çıkan bu kadar kalabalık rakamları normalde bağlı kuruluşlar imkânları ölçeğinde yapacak olsa inanın bana 5 yılı bırakın 10 hatta 20 yıl içinde bu kadar yüksek rakamlı çalışmaları yapamazlar!

Kentsel dönüşümden bahsedildi. Tabi ki bu konuda en önemli proje ?Sahabiye Bölgesi´. Buradaki çalışmanın ilk bölümü belediyenin öz kaynakları ile yapılıyor. Öyle bazı ilçelerimizin yaptığı gibi 100 veya 150 Milyon TL´lik bir çalışma değil. Tamı tamına 4 Milyar TL´lik bir dönüşüm projesinden bahsediyoruz. Zaman zaman dedikodular bu proje ile çıksa da Başkan Çelik, ?Çok şükür bu projeye de başladık ve hafriyat çalışması ile kazma vuruldu´ dedi. Bakınız geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin ilimizdeki basın mensuplarına bir daveti gereği burada bir dizi incelemelerde bulunmuştuk. O incelemelerimizde Diyarbakır´a Bakanlık olarak 10 Milyar TL´lik bir yatırımın yapıldığını söylemiştim. Ne kadar devasa bir bütçe dediğimi ve Bakanlığın parasının büyük bir bölümünün buraya harcandığını konuşmuştuk. İşte böyle devasa bir bütçe içerin ?Sahabiye Projesi´ de, Büyükşehir´in refakatinde ve harcamasında gerçekleşiyor. Gördüğünüz gibi kısa bir oranlamada Başkan Çelik´in ne kadar devasa bir bütçeli işi kendi öz kaynakları ile yapmaya başladıklarını anlatmış oldum.

Konu başlıklarından bir tanesi de sanırım benim de üzerinde durduğum kültür-sanat olayları. Bakınız bu konuda birçok başlığı anlatabilirim. Sanırım en önemlisi faaliyetlerin dışında kütüphanelerdir. 24 saat açık olacak ve araştırma niteliğindeki kütüphanelerden bahsediyorum. Kısacası ilimizde 2 tane 24 saat açık olacak araştırma kütüphanesi olacak. Birisi Erciyes Üniversitesi yanında diğeri ise Meryem Ana Kilisesi olarak adlandırılan yerde. Bunun dışlında kitap fuarından tutun da gösteriler, tiyatro ve sinema. Başkan Çelik bu toplantıda anlatmadı ama ilerleyen günlerde mutlaka üstüne basa basa anlatacaktır. Film festivali. İlimizde uzun zamandır önemli bir film festivali yapalım derken böyle bir gelişme ile karşı karşıya kalmak beni fazlasıyla memnun etti. Sinema olaylarına fazla yabancı değilim. Daha geçen seneye kadar filmler hakkında eleştirilerimiz ve yorumlarımız sizlerle televizyon ekranlarında paylaşıyordum. Bakınız, Malatya´nın Kristal Kayısı, Adana´nın Altın Koza, Antalya´nın Altın Portakal vb. festivalleri var neden Kayseri´de de olmasın? Başkan Çelik de umarım bu gelişmeyi en kısa zamanda bizlerle paylaşır.                 

Söylüyorum ya, anlat anlat bitmeyecek projeler Başkan Çelik tarafından hızlandırılmış bir halde sadece 1,5 saate sığdırıldı. Keşke haftalık bazda konu başlıkları şeklinde bir anlatım olsaydı. Yapılan onca iş için birçok kişinin zaman kavramını karıştırdığı belirtildi. Başkan Çelik bu işleri görenlerin kendilerine ?5 ila 8 yılda yapılan çalışmalar mı´ diye sorduklarını söyledi. Gördüğünüz gibi şehir dışından bile gelenlerin uzun bir zaman kavramına yerleştirmeye çalıştığı işler, sadece Mustafa Çelik´in 3 yılında gerçekleşti.

Burada bir öz eleştiri yapan Başkan Çelik´e hak vermek gerekir. Yapılan birkaç çalışma dışında diğerleri için gereken reklamın yapılmadığı görüşünde hemfikirim. Ne kadar iş yaparsanız yapın, eğer ki sizleri takip eden bir toplum varsa, hele siz de büyük bir topluluğun başında yönetici iseniz, mutlak bunları anlatmanız ve açılışından, reklamına kadar hemen her unsuru kullanmanız gerekir. Bu tanıtım çabası için de en küçüğünden, en büyüğüne kadar tüm unsurları kullanmalısınız. Hatta kulaktan kulağa dediğimiz ilimizin meşhur iletişim yöntemini dahi kullanmalısınız. Ne diyelim büyük bir çalışma hamlesi 2018´de de devam edecek gibi. Başkan Çelik ve arkadaşlarına kolay gelsin diyerek, ?Haydi Bismillah´?