https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dyt. Sevil TOPAKTAŞ


BESLENME VE ALZHEİMER HASTALIĞI

Alzheimer, ilk olarak bellek bozukluğu ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Çağımızda gençlerde de görülmesine rağmen yaşlılıkta risk büyüktür. 65-85 yaşları arasında her beş senede iki katına çıktığı bildirilmektedir.


Alzheimer, ilk olarak bellek bozukluğu ile kendini gösteren kronik  bir hastalıktır. Çağımızda gençlerde de görülmesine rağmen yaşlılıkta risk büyüktür. 65-85 yaşları arasında her beş senede iki katına çıktığı bildirilmektedir.

PEKİ, BESLENME ALZHEİMER HASTALIĞINI NE KADAR ETKİLER?

Yapılan araştırmalar beslenmemize dikkat ettiğimiz takdirde Alzheimer ve demans (beyinin hasar görüp beklenen performansı gösterememesi)  riskini azalttığı yönündedir. Alzheimer hastaları üzerinde yapılan başka araştırmalara göre plazma ve beyinlerindeki omega-3yağ asidi düzeyleri sağlıklı bireylere göre anlamlı düşük bulunmuştur. Tıpkı koroner kalp hastalığında olduğu gibi günlük beslenmemizde kullandığımız doymuş yağı (tereyağı-margarin-iç yağ gibi) düşük düzeyde, bitkisel kaynaklı doymamış yağı ve balıktan alınan omega-3 yağ asitlerini yüksek düzeyde tutmamız riski azaltmaktadır. Yine kolesterol düzeyinin yüksekliği ileri yaşlardaki Alzheimer riskini artırır. Balık, sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunan ve antioksidan özellik taşıyan uzun zincirli doymamış yağ asidi alımının Alzheimer riskini ve yaşla ilişkili etkilenmeyi azaltmaktadır. Vitaminlerden de E ve C vitaminlerinin riski ciddi derecede azalttığını görürüz. Birçok çalışmada Akdeniz Diyetinin ve Alzheimer Hastalığında koruyucu etkisi vurgulanmıştır. Akdeniz beslenme tarzında; yüksek miktarda bitkisel besinler (meyve, sebze, kurubaklagil, tahıllar vb.) ,balık, zeytinyağı, düşük düzeyde kırmızı et ve tavuk. Yine yapılan bir çalışmada yeşil çayda bulunan polifenollerin demans riskini azalttığı bildirilmiştir.

Hindistan´da Alzheimer görülme oranı %1! 

Sebebi ise zerdeçal olarak bilinen Hint safranının çok tüketilmesidir. İçeriğinde bulunan kurkumin pigmenti bu mucizenin sahibi.

Düzenli ve dengeli beslenmenin hayatınızın bir parçası olması dileğiyle?

Sağlıcakla kalın.