https://www.istikbal.com.tr/marka/tinyhouse

Dr.Metin Ekici


ASTIM

Astım ataklar şeklinde nefes darlığına neden olan bir hastalıktır.


Astım ataklar şeklinde nefes darlığına neden olan bir hastalıktır. Nefes darlığının nedeni akciğerlerin hava yollarının belli uyarılara karşı aşırı duyarlı olması ve daralmasıdır. Astım atağında ani nefes darlığı, öksürük, balgam ve hışırtılı solunum görülür. Astım atağı genelde bir kaç dakika veya bir kaç saat sürer. Bazen hastalar bir kaç gün veya hafta da etkilenebilir.

Astım hastalığı her yaşta görülebilir. Vakaların çoğu allerjik astımdır. Allerjik astım daha çok otuz yaşın altındaki gençlerde görülür ve kişinin ailesinde de genelde astımlı kişiler vardır. Allerjik olmayan astım ise genelde daha geç yaşlarda görülür ve ailede astımlı kişi yoktur.

Astım hastalığını hava kirliliği, sigara, mevsim değişiklikleri, ev tozu akarları, polenler, hayvan allerjenleri, enfeksiyonlar, mesleki faktörler, psikolojik faktörler, gıda ve katkı maddeleri, soğuk hava ve egzersiz tetikleyebilir.

Astım hastalarında nefes darlığı ve soluk alıp verirken ıslık sesi şeklinde hırıltı duyulur. Nefes darlığı ve öksürük gece ve sabah saatlerinde artar.

Hastalığı tamamen ortadam kaldıran bir tedavi yoktur, ancak erken dönemde başlanan tedavilere daha iyi cevap alınır. Astım tedavisinde az önce sıraladığımız astımı tetikleyen faktörlerin giderilmesi, grip aşısı ve zaturre aşısı yapılması önemlidir. Hastaların doktorun verdiği ilaçları kullanması, gripli insanlara yaklaşmaması, kirli ve soğuk havalarda dışarı çıkmaması, bol sulu ve vitaminli gıdalar tüketmesi ve rutin doktor kontrolünü yaptırması önerilir.