Yumurta ihracatında yeni pazar Afrika

Yumurta ihracatında yeni pazar Afrika

YUMURTA Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye`de üretilen her 3 yumurtadan 1`nin ihraç edildiğini açıkladı. Afyon, yumurta ihracatında yeni pazar olarak Afrika`ya açıldıklarını söyledi.

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurta ihracatında Türkiye`nin dünya 3`üncüsü olduğunu,  2017 yılında 377 milyon dolar olan ihracat rakamını, 2018`de 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
`HER 3 YUMURTADAN 1`İ İHRAÇ EDİLİYOR`
Türkiye`den Irak başta olmak üzere Ortadoğu, Körfez ülkeleri, bazı Afrika ülkeleri, Asya ülkeleri dönem dönem de Avrupa ülkelerine yumurta ihracatı yapıldığını belirten Afyon, şöyle dedi:
"Kara yolu ile gönderdiğimiz yumurtaları muhafazalı TIR`larla ihraç ediyoruz. Ancak deniz yolu ile olduğu zaman da soğutuculu konteynerlerle yani soğuk zincirle gönderiyoruz. Türkiye şu anda dünyada yumurta ihracatı yapan 3`üncü ülke durumunda bulunuyor. Ülkemizde Kayseri, Konya, Afyon ve Manisa gibi illerimiz ağırlıklı olarak ihracata yönelik yumurta üretiyor. Yumurta ihracatında dünya sıralaması 1`inci Hollanda, 2`nci Amerika, 3`üncü Türkiye şeklinde gerçekleşiyor. Üreterek ihracat yapma oranında Türkiye 1`inci sırada bulunuyor. Hollanda üretimde ilk 20 sıralamasında olmasına karşın, dışarıdan aldığı yumurtaları da ihraç ettiği için 1`inci sırada bulunuyor. Türkiye`de üretilen 3 yumurtadan 1`i ihracata gidiyor. Bu Türkiye için çok önemli bir döviz gelir kapısı.``
İbrahim Afyon, Afrika ülkelerinden Libya, Cezayir ve Umman`a yaptıkları ihracatın yanı sıra Türk yumurta üreticilerinin ağırlıklı olarak Ortadoğu, Körfez ülkeleri, AB ülkelerinden İspanya, Romanya ve Yunanistan`a, dönem dönem de Afganistan`a yumurta gönderdiklerini söyledi. Afyon, ``İran ve Ukrayna gibi ülkeler yumurta ihracatı için üreticilerine çeşitli katkı ve destek veriyor. Biz de ne yazık ki yem, vitamin ve ambalaj giderleri yumurta fiyatları ile ihracata olumsuz yansıyor`` diye konuştu.