NNYÜ´DE ?İNSAN HAKLARI VE HUKUK? PANELİ

NNYÜ´DE ?İNSAN HAKLARI VE HUKUK? PANELİ

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi´nde (İİBF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nin kabulünün 70. Yılı nedeniyle ?İnsan Hakları ve Hukuk? konulu panel düzenlendi.

İİBF Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya moderatörlüğünde düzenlenen panele katılan konuşmacılar insan hakları konusunun toplum ve siyasetle ilişkisi, siyasetin konuya yaklaşımı ve bakış açısı, insan haklarının tarihsel gelişim süreci ve bu süreç içerisinde insan haklarına ilişkin temel kavramların nasıl biçimlendiği, insan haklarının ekonomiyle ilişkisi, hak ve adalet kavramları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yaklaşımı konularında bilgi aktardılar. Panelde konuşan NNYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Ertugay, siyasetin konuya yaklaşımını ve bakış açısına dikkat çekerek, ?Hukuk ve siyaset ilişkisi demokrasinin temel sorunlarından birisidir. Bu bağlamda demokrasilerde siyaset, hukuk devleti ilkelerine bağlı olarak hareket eder. Bu konu ile ilgili başka bir husus da yargının siyasete müdahalede istekli olup olmamasıdır. İstikrarlı demokrasilerde yargı hem bağımsız hem de tarafsız olmak durumundadır. Başka bir anlatımla yargı erki hem siyasetin müdahalesinden bağımsız olacak hem de kendisi ideolojik olarak siyasete müdahale istekliliğinde olmayacak.? dedi.

NNYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyelerinde Doç. Dr. Fatih Ertugay, Dr. Öğr. Üyesi Ergin Ulusoy, Av. Zahide Deniz ve Arş. Gör. Bekir Çelik´ten oluşan panelistler konuşmalardan sonra öğrencilerin sorularını cevaplandırdılar.