?KAYSERİ SAVUNMA SANAYİSİNDE KÖKLÜ BİR BİRİKİME SAHİPTİR?

?KAYSERİ SAVUNMA SANAYİSİNDE KÖKLÜ BİR BİRİKİME SAHİPTİR?

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KALDER Erciyes Mükemmellik Zirvesi´nde yaptığı konuşmada, Kayseri´nin 1926 yılından beri savunma sanayisinde köklü bir birikime sahip olduğunu belirterek, bu altyapı birikimi ile yerli otomobili Kayseri´de üretmeye talip

Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Kayseri Temsilciliği tarafından düzenlenen Erciyes Mükemmellik Zirvesinin 3.sü gerçekleştirildi. Üç ayrı oturumda gerçekleştirilen zirveye KAYSO Meclis Başkanımız Abidin Özkaya, Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Büyüksimitci ve Başkan Yardımcımız Abdullah Oğuzbaş´ta katıldı.

Üçüncü oturumun başkanlığını yapan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ?Kayseri´de Savunma ve Otomotiv Sanayilerinin Geleceği? konulu bir sunum yaptı. Kayseri´de ki savunma sanayisinin tarihi hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, Kayseri´de 1926 yılında Tayyare fabrikası kurulduğunu, ayda dört uçak üretebilecek bu fabrikanın 1931 yılında Milli Savunma Bakanlığına devredildiğini ve 1932-1942 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu köklü birikim, bugün Kayseri´de bir askeri fabrika olan 2.Hava İkmal Bakım Merkezi´nde sürdürüldüğünü açıklayan Başkan Büyüksimitci, ?Bu fabrikamızda tüm uçakların fabrika seviyesi bakım, onarım, revizyon ve modernizasyon işlemleri yapılmaktadır. Kayseri´nin bu alandaki zengin birikimi, kenti bir Sivil Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi haline rahatlıkla dönüştürebilir niteliktedir? dedi.

Başkan Büyüksimitci, 1954 yılında yine Kayseri´de 2´nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı´nın kurulduğunu, burada da tank üretimi, modernizasyonu ve yenileştirme çalışmalarının halen devam ettiğini belirterek, Kayseri´nin savunma sanayisinde 1926 yılından beri gelen köklü bir geçmişi olduğunu, bugün OSB´lerde faaliyet gösteren birçok sanayicinin zamanında bu fabrikalarda çalıştıklarını söyledi.

Bu altyapı birikimi ile yerli otomobili Kayseri´de üretmeye talip olduklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, ?Biz yerli otomobilin tamamen elektrikli araç olarak üretilmesi gerektiğinde ısrarcıyız. Yatırımın Kayseri´ye yapılmasını istiyoruz çünkü ana maliyet unsuru olan bataryanın lithium-ion hücresini Kayseri´de üretme yeteneği olan firmalara sahibiz. Kayseri´de faaliyet gösteren savunma ve havacılık sanayisi ile yerli otomobil üretimine destek sağlayacak altyapı, yatırımlar ve kalifiye işgücümüz hazırdır? diye konuştu.

Kayseri´nin 5 bin yıllık ticari anlayışa sahip olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, Kayseri´de 42 milyon metrekarelik alanda üretim yapıldığını, teknolojik ve savunma sanayi ağırlıklı 4. OSB´nin de kurulma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Başkan Büyüksimitci sunumunun ardından oturuma katılan, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. İş Geliştirme Müdürü Haldun Oldun, BMC Power Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Osman Dur ve Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Yardımcısı Ali Rıza Alptekin´e söz verdi. Konuşmacılar yürüttükleri faaliyetlerin yanı sıra otomotiv ve savunma sanayisi hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.