14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI

14 MART TIP BAYRAMI KUTLANDI

REKTÖR ÇALIŞ: ?SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MUHTAÇ OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM?

Erciyes Üniversitesi  Tıp Fakültesince tertiplenen ?14 Mart Tıp Bayramı´ kutlama töreninde konuşan Rektör Prof.Dr. Mustafa Çalış ?Sağlık çalışanına şiddet bağlamında, muhakkak kişi kendini sağlık çalışanın yerine koyup, bir gün kendinin de o sağlık çalışanına ihtiyaç duyacağını bilmelidir? değerlendirmesinde bulunarak sağlık çalışanlarına muhtaç olduğumuzun altını çizdi.

Sabancı Kültür Sitesi fuaye alanında Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı serginin gezilmesinin ardından başlayan törene, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu, Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay ve Prof. Dr. Recai Kılıç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.                                Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın ardından başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, sağlık çalışanların sorunlarına ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu da, 14 Mart Tıp Bayramı´nın 1976 yılından bu yana kutlandığını  hatırlatarak ?Tıp Fakültesi hastanelerinin ana görevinin, tıp fakültesi ve diğer sağlık profesonellerini yetiştiren eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uygulama alanı olduğu, bu hastanelerin kar amaçlı kuruluşlar olmadığı unutulmamalıdır. Sağlık hizmet yükünün birincil yüklenicisi değil, eğitimin yanında nitelikli sağlık hizmeti veren eğitim-araştırma merkezleri olduğu kabul edilmelidir. Yeniden bir mali yapılanma ve güncellenmiş fiyat politikaları ile fakülte hastanelerinin finansal sorunları çözülmelidir. Unutulmamalıdır ki! Günümüzde güç bilgidir ve güçlü ise bilgiye sahip olandır. İşte bu yüzdendir ki! Tıp fakültelerinde eğitim ve araştırmanın ön plana çıkarılması, toplumun sağlık sorunlarını bilen ve çözen nitelikli hekimlerin yanında aynı zamanda araştırmacı hekimlerin de yetiştirilmesi çok önemlidir.  Ülkemizin 10 araştırma üniversitesinden birinin tıp fakültesi olarak bizim de en büyük hedefimiz, hem nitelikli, hem de araştırmacı hekim yetiştirmektir ve bu kapsamda da çalışmalarımıza devam ediyoruz? diye konuştu.

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da konuşmasında, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı´nı kutlayıp, 14 Mart´ın sağlık çalışanları açısından önemine de değinerek  14 Mart´taki etkinliklerinin genişletilerek halkla birlikte kutlanması gerektiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, 14 Mart´ın öneminin; 14 Mart 1919´da tıbbiyeli öğrencilerin işgal altındaki İstanbul´da gerçekleştirdikleri yurt savunma hareketinden geldiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

?O yüzden 14 Mart Tıp Bayramını kutlarken, bu meşaleyi yakan vatanseverlerimizi minnetle anıyoruz. Hekimlik mesleği çok ulvi, çok saygın bir meslek olmanın yanında, sorumluluğu da o kadar ağır bir meslektir. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bu ulvi görevlerini icra ederken, sorumluluklarının da ne kadar ağır olduğunun her zaman farkında olmuşlar ve olmaya devam edeceklerdir. Aziz Milletimiz şunu iyi bilmelidir ki! Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bilgi ve tecrübesini, olağanüstü gayretle insan sağlığı için kullanmaktadır. Bazen 24 saat, bazen 36 saat, hatta 48 saatini işyerinde geçirmek zorunda kalan başka bir meslek gurubu olduğunu sanmıyorum. Hiçbir doktor, hiçbir sağlık çalışanı, bilerek veya tedbirsizlikle hastasına zarar vermez, veremez. Fakat sağlık çalışanları da, etten kemikten yaratılmış, ruhu olan, duyguları olan birer insandırlar. Her türlü uğraş ve çabaya rağmen bazen istenen sonuç alınmayabildiği gibi, bazen Tıp literatüründe komplikasyon dediğimiz hasta açısından istenmeyen sonuçlar da oluşabilir. Bunlar dünyanın her yerinde olabilecek, önüne geçilemeyecek olaylardır. Özellikle sağlık çalışanına şiddet bağlamında, muhakkak kişi kendini sağlık çalışanın yerine koyup, bir gün kendinin de o sağlık çalışanına ihtiyaç duyacağını bilmelidir?

Konuşmasında ülkemizde sağlık alanında büyük atılımların gerek sağlık hizmetlerine ulaşımı, gerekse kaliteli sağlık hizmeti bakımından Türkiye´yi zirve ülkeler arasına soktuğunu kaydeden Rektör Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü:  ?Bu durum hasta memnuniyetinde büyük artışa yol açmıştır. Artık ülkemizdeki hastaneler sadece kendi halkımıza değil, sağlık turizmi kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen yabancılara da şifa dağıtır konuma gelmişlerdir. Bu durum ülkemize döviz girdisi ve ülkemizde verilen sağlık hizmeti bakımından oldukça önemlidir. Yaptığımız işin büyük bir özveri gerektirdiği şüphesiz bir gerçek. Bu saygın mesleği seçerken ve mesleğe başladığımızda bizlere emanet edilen insan canının, ne kadar mukaddes olduğunu tabi ki iyi biliyoruz. Onun için zorlu bir eğitim sürecinden geçip, gecesi gündüzü olmayan nöbetlerde, bazen ailemize, bazen arkadaşlarımıza, bazen kendimize ayıracağımız vakitleri insan hayatını kurtarmak için harcadık. Bu özverinin maddi karşılığı olamaz, ama hastanın ızdırabının geçip gözünüze bakması, bize dua etmesi ise hiçbir maddiyatla kıyaslanamaz. Bunu en az benim kadar sizde biliyorsunuz ve yaşıyorsunuz.  Böyle ulvi bir mesleğin mensubu olmaktan şahsım adına gurur duymaktayım. Sizin de gurur duyduğunuza eminim.?

Açılış konuşmalarının ardından Gevher Nesibe Teşvik Ödülleri, yayın sıralamasında ödül alan öğretim üyelerine teşekkür beratları ve spor müsabakaları ödülleri verildi.

 ?Prof. Dr.?,  Doç. Dr.? ve ?Dr. Öğretim Üyelerine? cübbe giydirilmesinin ardından tören son buldu.